Alexander en Bieke lieten een bevriend architect een uitgepuurde woning ontwerpen in de Brugse rand. Op het bosperceel lieten ze zoveel mogelijk bomen staan, het beton van de buitenmuren goten ze zelf.

Soms word je onweerstaanbaar aangetrokken door een woning. Het overkwam ons met deze nieuwbouw. Vanop de straat is het een intrigerend bouwwerk. Je ziet alleen een betonnen muur waarin een rechthoek is uitgespaard. Een betonnen loper leidt naar de voordeur. Zou het een kapel zijn, een restaurant, of nog wat anders?

Geen bunker, maar een bungalow in beton

“Sommige mensen denken dat het een bunker is”, lacht Bieke. Maar eigenlijk is het de gezinswoning van Bieke, Alexander en hun twee jonge dochters. Voor ze een koppel werden, waren Bieke en Alexander allebei bevriend met architect Dieter Verbeke. De vonk sloeg over op een verjaardagsfeest van hun toekomstige architect. Het was dus ergens niet meer dan normaal dat hij ook hun huis zou ontwerpen.

Brutalistisch totaalontwerp

Alexander: “Dieter ontwerpt woningen in een stijl waar we allebei verliefd op zijn. Je kan het brutalisme noemen, heel ruw en bruut van buiten, maar binnen net het tegenovergestelde. We hebben niet zo heel lang met Dieter gepraat over wat we precies wilden. Zijn eerste ontwerp is onveranderd gerealiseerd. Dieter heeft ook de ingebouwde kasten ontworpen. Dat ontwerp hebben we hem een paar keer laten veranderen, maar uiteindelijk zijn we toch teruggegaan naar het oorspronkelijk ontwerp.”

Bomen als zonwering

Alexander en Bieke hadden eigenlijk maar een handvol specifieke eisen rond hun nieuwbouw. De woning moest zich in de natuur bevinden, ze moest volledig instapklaar zijn bij oplevering en ze moest binnen een strak budget gerealiseerd worden.

Alexander: “Toen we dit perceel passeerden, besloten we meteen het te kopen. We lieten zoveel mogelijk bomen staan. Dat betekent wel dat zonnepanelen niet meteen een optie zijn. Het voordeel is dat we geen zonwering nodig hebben ondanks de grote ramen.”

Budget bewaken

Een strak budget en instapklaar opleveren, daarbij hielp Alexanders eigen professionele ervaring. “Ik volg beroepshalve werven op in de industriebouw en heb ook voor onze eigen bouw de werfplanning en de opvolging zelf gedaan. Wat dat betreft was het goed dat het huis in de coronaperiode werd gebouwd. Zo’n opvolging zelf doen, lukt niet als je bijna elk weekend weer weg bent. Dankzij mijn contacten met aannemers kon ik scherpe prijzen bekomen en binnen budget blijven. De prijzen van bouwmaterialen zijn trouwens pas na de afwerking helemaal door het dak gegaan.”

Doe-het-zelf prefab
Bieke en Alexander zagen er ook niet tegen op om de handen uit de mouwen te steken en zelf hun betonnen buitenmuren te gieten. “Het is eigenlijk een heel eenvoudig volume”, zegt Alexander. “Geen kelder, traditionele bouw in snelbouwsteen, een dikke laag isolatie en dan de buitenmuren errond. Het beton ter plaatse laten storten bleek te duur, stampbeton en architectonisch beton eveneens. Dus hebben wij de bekisting klaargezet in het atelier van mijn werkgever, daarin beton laten gieten en de elementen naar hier laten vervoeren.”

Het voorportaal

Als je door de uitsparing in de betonnen muur stapt, kom je in een soort voorportaal terecht waarachter een glasgevel verscholen zit met een strakke aluminium voordeur. Alexander legt uit: “Het idee van de patio was om een buffer te creëren naar de straat en een glasgevel mogelijk te maken en toch afgeschermd te zijn. Door de betonnen muur kan je vanop straat niet binnenkijken, maar het leuke is dat wij vanuit het bureau door de opening wél de passanten kunnen zien op straat.”

Elke vierkante meter benut

De indeling van het huis is supereenvoudig. Vooraan de inkom met bureauruimte, berging en technische ruimte. Daarachter een leefkeuken met zithoek, nog dieper het nachtgedeelte met badkamer, drie slaapkamers en een kleine berging. “Die kan op termijn een douche worden voor de dochters, maar in geval van verdere gezinsuitbreiding kunnen we er ook een traphal van maken en nog een volume boven op de woning toevoegen”, zegt Alexander.

Eiland in natuursteen

De keuken bestaat uit een grote kastenwand waarin je desgewenst alle apparaten kunt laten verdwijnen. Het keukeneiland in natuursteen is lekker strak. De laden hebben fronten in dezelfde natuursteen. “We wilden voor aanvankelijk voor een goedkopere oplossing gaan, maar we zijn blij dat we Dieter zijn gevolgd in zijn voorkeur voor natuursteen. Af en toe moet je je door je architect een beetje laten pushen.”

Infofiche

Foto’s: Piet-Albert Goethals